Mire jók a citrusfélék?

2022.05.31.

|

Szerző: Eniko

A citrusféléket nem csak csodás, frissítő aromájuk miatt szeretjük. Használhatóak nem csak párologtatva, hanem belsőleg fogyasztva, és lokálisan is.

Ha párologtatjuk őket, tisztítják a levegőt, megszabadítanak minket a kellemetlen illatoktól és bizonyos kórokozóktól is. Belsőleg fogyasztva enyhén detoxikálják a szervezetet, vízhajtó hatásúak (pl. a Grapefruit tisztítja a nyirokrendszert, a Lemon akár a veseköveket is el tudja porlasztani), csökkenthetik a túlsúlyt és a narancsbőrt (Grapefruit, Green Mandarin) és erősítik az immunrendszert (Wild Orange).

Kedvjavító hatásúak. Ahogy belélegezzük az esszenciákat, az orrban lévő szaglóidegen keresztül információ jut az agy limbikus rendszerébe, ahol az emlékeinket is tároljuk, ezért ha mondjuk megérezzük a narancs illatát, a nyár vagy a karácsonyi időszak ugrik be mindenkinek és akarata kívül is elmosolyodik.

Párologtatva vagy a tenyerünkből belélegezve segítenek átlendülni a tavaszi fáradtság okozta hangulatingadozáson vagy csökkenthetik akár a reggeli időszűkéből és készülődésből adódó stresszt, így a család minden tagja jobb kedvűen indulhat az iskolába vagy a munkahelyére. A mi családunkban a Citrus Bliss a kedvenc reggelente, és azonnal megérezni a hangulatunkon, ha elfelejtjük bekapcsolni a diffúzort.

A citrusfélékből készült olajak kémiai profiljának több mint 90%-át monoterpének alkotják, pontosabban d-limonén, mely védő hatást fejt ki a szervezetben.  Az esszenciákat hidegsajtolással nyerik ki a héjból, melynek nincs savassága, így savtúltengéssel küzdők, hisztaminérzékenyek is fogyaszthatják őket belsőleg, sőt, a Wild Orange kifejezetten ajánlott kismamáknak, akiknek problémájuk van a gyomorsavval.

Egy üveg esszencia előállításához nagyon sok alapanyagra van szükség, körülbelül 70 nagy érett gyümölcsre. Ennek köszönhető intenzív ízük, így egy csepp elég egy liter víz megízesítéséhez. Mivel gyerekek is fogyaszthatják őket, remek alternatívát jelentenek a cukros üdítőkkel, szörpökkel szemben. Amire viszont vigyázni kell, hogy ha belsőleg vízbe cseppentve fogyasztjuk a citrusfélékből készült esszenciákat, soha ne tegyük műanyag pohárba vagy flakonba, hanem mindig csak üvegpohárba vagy fém kulacsba, hiszen a képesek a műanyagokat is feloldani.

Tisztító hatásukat nem csak a testünkben képesek kifejteni, hanem a háztartásban is alkalmazhatjuk őket takarításra, pl. a Lemon remekül eltávolítja a ragacsos szennyeződéseket, matricákat, vízkövet.

Fontos tudni róluk, hogy fotoszenzitívek, tehát napérzékenyek. Mielőtt leszedik őket, rengeteg napenergiát szívnak magukba, ezért lokálisan alkalmazva csak a ruha alá ajánlott őket használni, mert alkalmazás után 12 órán keresztül nem érheti közvetlen napsütés azt a bőrfelületet, mert barna foltok keletkezhetnek rajta. A Bergamot esetében viszont 72 órát ajánlott várni. Ha nyáron mégis szeretnénk élvezni magunkon valamilyen friss, citrusos illatot, akkor használhatjuk a Green Mandarint, mivel az az egy nem fotoszenzitív.

kövess

engem instagramon

keress

minket bizalommal

Tanácsadóink megtalálhatók szerte Magyarországon és Szlovákiában is, valamint 10 további európai országban. Ha kapcsolatba lépsz velem, elnavigállak ahhoz, aki a legközelebb van a lakóhelyedhez, hogy személyesen találkozhassatok és élőben is megtapasztalhasd az olajos gondoskodást.